polikistik over sendromu adet sancısı Options

Gebelik öncesi sağlık kontrolünden geçilmesi hem gebelikte oluşabilecek risk faktörlerinin belirlenmesini hem de bazı sağlık sorunlarının gebe kalmadan önce tedavi edilmesini sağlar.

Eğer BHCG değeri >1500 ama vajinal ultrasonla gebelik kesesi görünmüyorsa dış gebelik olduğu anlaşılır. Ya da BHCG değeri 10000 mıu/ml ise

Yukarıdaki risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz veya bir doğurganlık uzmanıyla işbirliği yaparak gelecekteki dış gebelik (Ektopik Gebelik) risklerini en aza indirebilirsiniz.

Bunların dışında kan testleri ile gebelik hormonları olan progesteron ve beta-HCG değerlerine de bakılır. Bir gebelik oluşmuş ise bu iki hormonun değerlerinde oynamalar olacak, dış gebeliğe tanı koymak için ise hormon seviyeleri kontrol edilebilir.

Eğer hamilelik belirtileriyle uyumsuz olan veya endişe verici belirtiler yaşıyorsanız, hemen bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.

Dış gebelik ise en basit tanımı ile döllenmiş yumurtanın yani embriyonun rahim dışında başka bir yere tutunması olarak tanımlanmaktadır. Dış gebelik oluşumunda sağlıklı bir gebelik oluşumu söz konusu olmadığı için ise anne adayı üzerinde hayati riske neden olur.  Dış gebeliğin herhangi bir şekilde devam ettirilmesi mümkün olmadığı için gebelik doktor tarafından en kısa sürede sonlandırılır. 

Bu kan testi, bir ultrason testi gardenımıyla dış gebelik doğrulanana veya dışlanana kadar birkaç günde bir tekrar edilebilir. Bu durum genellikle gebe Detay kaldıktan beş ila altı hafta sonrasında gerçekleşir.

Tedavi seçenekleri, dış gebeliğin boyutuna ve konumuna, ayrıca kadının sağlığına ve gelecekteki doğurganlığını koruma isteğine bağlıdır.

Kanama bazen hafif lekelenme şeklinde başlayabilir ve daha sonra daha yoğun hale gelebilir. Bununla birlikte herhangi bir düzensiz vajinal kanama durumu dış gebelik gibi ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden doktora danışılması önemlidir.

Oluşan kanamanın bir an önce kontrol altına alınması gerekmekte olup, hasar gören fallop tüplerinin ise ya hepsi ya da bir kısmı ameliyat ile alınmak zorunda kalınır. Yapılan cerrahi girişimler açık ya da kapalı tekniklerle gerçekleşebilir.

Rahim içi gebeliklerde olduğu gibi, dış gebelikte de eşler arasında kan uyuşmazlığı varsa daha sonraki gebeliklerde oluşabilecek bebeği koruma amacı ile kan uyuşmazlığı iğnesinin mutlaka yapılması önerilir.

Kişinin eşiyle, doktoruyla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşması, duygularını yönlendirirken ona yardımcı olabilir. Gelecekteki bir hamilelik kişinin planları arasındaysa, başka bir dış gebelik riski hakkında mutlaka bir doktorla görüşmelidir.

Dış gebelik belirtileri, hamileliğin normal seyrinden farklı olabilir. Bu semptomların bir kısmı şunlardır:

Dış gebelik kimlerde olur? Her kadın dış gebelik riski altındadır fakat özellikle tüp bebek tedavisi görenler daha önce dış gebelik yaşamış olanlar ya da pelvik inflamatuar hastalığı olanlar daha yüksek risk altındadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *